Čo je to Maltodextrín
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 28.09.2020 06:39:27
- Prečítané: 82223
Maltodextrín je oligosacharid, ktorý dokáže výrazne zlepšiť a predĺžiť fyzický výkon. Zabraňuje kolísaniu cukru v krvi, čo zaháňa malátnosť a slabosť po tréningu.
Maltodextrín predstavuje akýsi medzistupeň medzi jednoduchými a komplexnými sacharidmi. Získava sa z obilia, zemiakov a ryže. Nejedná sa o jeden produkt. Maltodextríny sú polysacharidy rozštiepené na kratšie reťazce; spravidla sa skladajú z 3-19 molekúl glukózy.
Väzby glukózy v takýchto reťazcoch sú veľmi slabé. A práve preto je maltodextrín pre športovca tak zaujímavý. Navonok pôsobí ako komplexný cukor. Po skonzumovaní sa však slabé väzby v reťazci rýchlo štiepia na jednoduchú glukózu. Výsledkom je väčšie množstvo získanej energie, bez zažívacích ťažkostí. Výhody Maltodextrínu sú v tom, že je to "polysacharid", ktorý nezaťažuje trávenie, rýchlo sa štiepi na glukózu, je teda ideálnym cukrom počas výkonu a tesne po výkone.
Maltodextrín výhody:
- "Polysacharid", ktorý nezaťažuje trávenie a rýchlo sa štiepi na glukózu.
- Ideálny cukor počas výkonu a tesne po výkone.
Maltodextrín dokáže vhodne doplniť roztok glukózy bez zažívacích ťažkostí. Príklad: 5% glukózy + 10% maltodextrínu.