Čo je to Omega-3
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 20.09.2020 09:34:38
- Prečítané: 66356
Omega-3 sú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť a musia byť prijímané stravou. Vyskytujú sa napríklad v lososovom mäse, sleďoch, makrelách alebo sardinkách.
- Kyselina Alfa-Linolénová (ALA) / Kyselina α-Linolénová - forma Kyseliny Linolénovej
- Kyselina Eikozapentaénová (EPA)
- Kyselina Dokozahexaénová (DHA)
Omega-3 mastné kyseliny môžu mať rad benefitov pre ľudské zdravie:
- sú kľúčové na správnu činnosť mozgu a zdravý rast a vývoj
- znižujú krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych chorôb
- majú preukázateľné protizápalové účinky a pomáhajú pri autoimúnnych ochoreniach, ako reumatoidná artritída
- pôsobia proti alergiám
- pomáhajú pri liečbe cukrovky
- majú preventívny účinok proti rozvoju rakoviny
- pomáhajú bojovať so stresom a depresiami, zároveň zlepšujú stav pacientov trpiacich schizofréniou alebo Alzheimerovou chorobou
- prispievajú ku zvýšeniu kvality spánku
- podporujú rozvoj mentálnych funkcií u detí, znižujú prejavy hyperaktivity a ADHD (porucha pozornosti)
- sú dôležité aj pre zdravý zrak (bráni rozvoju makulárna degenerácia, ktorá je jednou z hlavných príčin straty zraku v starobe).