Čo je to stévia cukrová
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 09.08.2020 08:31:34
- Prečítané: 71034
Stévia cukrová (stevia rebaudiana) je vo svojej prirodzenej podobe rastlina, bylina pochádzajúca z Južnej a Strednej Ameriky. Listy obsahujú látky, ktoré sa používajú ako prírodné sladidlo bez kalórií, vhodné nielen pre diabetikov, ale hlavne pri redukčnej diéte. Sladidlo je 200 až 300x sladšie ako cukor. Nespôsobuje tvorbu zubného kazu, podporuje dobré trávenie. Často sa pridáva do suplementov kvôli zlepšeniu chuti.
Stévia obsahuje účinné látky - glykozidy steviolu (stéviové glykozidy, steviol-glykozidy, steviolglykozidy). 90 % z nich tvoria Stéviozidy (ST) a Rebaudiozidy A (Reb A alebo RA). Po extrakcii majú podobu bielej kryštalickej látky. Ďalšie sú steviolmonozid, steviolbiozid, Reb B, C, D, E, F a dulkozid A, ktoré sa v rastline nachádzajú len v malom množstve.
V novembri 2011 bola stévia v Európskej únii schválená ako prídavná látka do potravín pod označením E960.