Čo je to Vitamín A
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 22.09.2020 08:31:38
- Prečítané: 80028
Vitamín A (Axeroftol) je skupina látok s podobným chemickým zložením, z ktorých najdôležitejší je retinol, ktorý má najväčšiu aktivitu, a rastlinné karotenoidy, biochemické predstupne vitamínu A, z ktorých si človek dokáže vitamín A vyrobiť. Tieto látky sa podieľajú na žltočervenom sfarbení niektorých rastlín.
Vitamín A je nevyhnutný pre dokonalý zrak. Môže priaznivo ovplyvniť správne videnie za šera aj správne videnie farieb, tiež podporuje rast a správny vývoj buniek slizníc, kože, krvotvorby a imunity, má priaznivý vplyv na normálnu funkciu a kvalitu pokožky.
Vitamín A sa nachádza v živočíšnych potravinách, ako sú pečeň a mliečne výrobky, alebo vo forme provitamínov - karotenoidov prítomných v zelenine a ovocí, najmä v mrkve, petržlene, paradajkách, špenáte či marhuliach a ďalších druhoch farebného ovocia.
Pri nedostatku tohto vitamínu sú poškodené predovšetkým tkanivá, kde prebieha delenie buniek, či kde sú bunky aktívne. Ku skorým príznakom patrí strata chuti, zastavenie rastu, porucha obranyschopnosti a šeroslepota. Ďalej dochádza k vysychaniu slizníc, pozor - tiež očí, kde sa tak poškodí rohovka.