Čo je to červená fermentovaná ryža
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 25.09.2022 19:24:33
- Prečítané: 7175
Zvýšený cholesterol podporuje progresiu aterosklerózy a je jedným z najčastejších rizikových faktorov ischemickej choroby srdca1. Dokonca aj zníženie hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) o 1,0 mmol/l bolo spojené s 25%2 znížením kardiovaskulárnych príhod. Ukázalo sa, že červená fermentovaná ryža pomáha kontrolovať cholesterol1.
Červená fermentovaná ryža sa pripravuje fermentáciou obyčajnej ryže (Oryza sativa) plesňou (Monascus purpureus). V tradičnej medicíne a ázijskej kuchyni sa používa už mnoho rokov. Červená kvasnicová ryža obsahuje monakolín K, ktorého chemická štruktúra patrí do triedy statínov a podieľa sa na metabolizme cholesterolu. Kompetitívne inhibuje aktivitu 3-hydroxy-3-metylglutarylkoenzýmu A (HMG-CoA) reduktázy, kľúčového enzýmu v biosyntéze cholesterolu1,3,6.
Kto by mal užívať červenú fermentovanú ryžu?
Nutraceutiká sú spôsob, ako pomôcť kontrolovať hladinu cholesterolu bez toho, aby ste museli siahnuť po liekoch na zníženie lipidov.
Statíny majú rôzne nežiaduce účinky, ako je myopatia, rabdomyolýza a zvýšené hladiny pečeňových enzýmov1. U pacientov s dyslipidémiou, ktorí nemôžu byť liečení statínmi, môže červená kvasnicová ryža pomôcť udržať zdravú hladinu cholesterolu2.
Výhody červenej fermentovanej ryže
Vyššie než normálne hladiny cholesterolu vedú k ateroskleróze, ktorá je jedným z najčastejších rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení. Ukázalo sa, že zníženie hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) o 1,0 mmol/l znižuje kardiovaskulárne príhody o 25%2.
Výhody červenej kvasnicovej ryže pri dyslipidémii patrí:
- zníženie hladín triglyceridov v sére: v klinických štúdiách sa pozoroval výrazne nižší účinok triglyceridov u jedincov liečených červenou fermentovanou ryžou v porovnaní s placebom2,
Znížené hladiny LDL cholesterolu v sére: červená fermentovaná ryža významne znížila hladiny LDL cholesterolu v porovnaní s placebom2. Denná konzumácia červenej kvasnicovej ryže môže znížiť plazmatický LDL cholesterol o 15% - 25% v priebehu šiestich až ôsmich týždňov5.
Vedľajšie účinky červenej fermentovanej ryže
Výrobky z červenej fermentovanej ryže občas spôsobujú vedľajšie účinky, ako napríklad3:
- hepatotoxicitu,
- myopatiu,
- anafylaxiu,
- rabdomyolýzu.
Okrem toho sa zistilo, že mykotoxíny citrinín, prítomné v produktoch z červenej fermentovanej ryže vyrobených v nízkej kvalite, zvyšujú riziko mutagenity na zvieracích modeloch, genotoxicitu ľudských lymfocytov a môžu viesť k zlyhaniu obličiek u zvierat3.
Zdroje
- Farkouh A, Baumgärtel C. Mini-review: Medication safety of red yeast rice products. Int J Gen Med. 2019;12:167–171.
- Li Y, Jiang L, Jia Z, et al. A meta-analysis of red yeast rice: an effective and relatively safe alternative approach for dyslipidemia. PLoS One. 2014. doi:10.1371/journal.pone.0098611.
- Nguyen T, Karl M, Santini A. Red Yeast Rice. Foods. 2017;6(3):19.
- Xiong X, Wang P, Li X, et al. The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017;57(9):1831–1851.
- Cicero AFG, Fogacci F, Banach M. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019;15(3):192–199.
- Barrios V, et al. A nutraceutical approach (ArmoLIPID PLUS) to reduce total and LDL cholesterol in individuals with mild to moderate Dyslipidaemia: Review of the clinical evidence. Atherosclerosis Supplements. 2017; 24:1–15.