Čo je to Vitargo
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 11.04.2021 21:39:55
- Prečítané: 67961
Vitargo® je cukor, ktorý spája kladné vlastnosti jednoduchých cukrov s komplexnými sacharidmi. Táto kombinácia umožňuje dopĺňanie energie počas výkonu a aj po ňom. Je vhodný pre široké spektrum športových aktivít.
Vitargo® obnovuje hladinu Glykogénu o 70% rýchlejšie v porovnaní s bežnými energetickými nápojmi. Rýchlosť vstrebávania (prechodu cez zažívací trakt) je o 80% väčšia v porovnaní s produktami na báze Dextrózy (Glukózy) a Maltodextrínu.
Vitargo® je špeciálna patentovaná zložka - sacharid s vysokou molekulovou hmotnosťou, ktorý je špeciálne vyvinutý pre športovcov. Poskytuje im efektívny, bezproblémový sacharidový zdroj energie na maximálne zvyšovanie výkonov a doplnenie zásob Glykogénu. Vitargo zostáva v žalúdku krátky čas, preto nespôsobuje nadúvanie, pocit plnosti a nevoľnosť. V porovnaní s ostatnými sacharidovými nápojmi veľkej koncentrácie na seba neviaže vodu z telesných zásob, naopak podporuje hydratáciu organizmu, pretože pracuje ako pumpa. Aplikácia Vitarga garantuje rýchle a dokonalé doplnenie zásob Glykogénu. V porovnaní s Dextrózou, Maltodextrínom alebo inými sacharidmi je oveľa efektívnejší a v športe viacej využiteľnejší.
Prečo voliť Vitargo?
- Je vhodné najmä pre vytrvalostné aktivity (silné čerpanie Glykogénu).
- Má lepšie vstrebávanie než produkty s obsahom Glukózy a Maltodextrínu.
- Rýchlejšie obnovuje hladinu Glykogénu po športovom výkone.
- Skracuje regeneráciu, znižuje riziko pretrénovania.
- Vďaka nízkej osmolalite viaže menej vody, zamedzuje tak rozvoju svalových kŕčov.
- Pri správnom použití pred súťažou sa môže pomocou Vitarga a sacharidových vĺn dosiahnuť vytvorenie vyššej hladiny svalového Glykogénu.
- Je veľkým pomocníkom pre športovcov s rýchlym metabolizmom.
Vitargo je vysokomolekulárny sacharid s priemernou 500 000-700 000 molekulovou hmotnosťou. Podstatne sa líši od cukru (Glukóza, Fruktóza) a tiež od mnohých produktov, v ktorých sa nachádza Maltodextrín. Je jedinečný, pretože jeho molekulárny profil možno zabezpečiť iba špeciálnymi metódami. Molekulová hmotnosť Maltodextrínu je približne 1 000-10 000, Dextrózy približne 180! Je vedecky dokázané, že dlhotrvajúce submaximálne tréningy ovplyvňujú dostupné glykogénové zásoby vo svaloch a v pečeni, ktoré sú pri vysokom príjme sacharidov vyššie. Bolo dokázané aj to, že syntéza Glykogénu (v tele skladovaných sacharidov) je najväčšia vtedy, keď sa zásoby Glykogénu vyčerpajú tréningom. Rýchlosť syntézy Glykogénu po tréningu je pre športovcov veľmi dôležitá počas opakujúcich sa ťažkých, submaximálnych cvikov, počas súťaží, najmä ak sa opakujú vo viacerých silovo intenzívnych periódach.
Syntéza svalového Glykogénu z prijatých sacharidov závisí na priechodnosti Glukózy cez steny čriev a svalových membrán, a tiež od enzýmov, ktoré sú zodpovedné za syntézu a fosforizáciu Glykogénu. Na koncentráciu krvného cukru vplýva prúdenie Glukózy zo žalúdka do krvi cez tenké črevo. Bolo dokázané, že osmolarita / osmolalita* prijatého roztoku ovplyvňuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka. Vysoká osmolarita môže teda oddialiť vyprázdnenie žalúdka, čoho dôsledkom môže byť oddialenie vstrebávanie Glukózy v tenkom čreve. Z Vitarga možno pripraviť nápoj s veľmi nízkou osmolaritou, s vysokým obsahom sacharidov! *Osmolarita je látkové množstvo rozpustenej látky v jednotkovom objeme rozpúšťadla. Hodnota sa podľa SI udáva v mol/l.