Vitamín C: všetko čo o ňom musíte vedieť
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 19.04.2020 21:12:59
- Prečítané: 64921
Vitamín C je najznámejší vitamín na celom svete. Už aj malé deti vedia, aký je dôležitý tiež vedia, že sa nachádza napr. citrónoch. V dnešnom článku si povieme viac o jeho charakteristike, benefitoch na ľudské telo, správnej dávke a aj o tom, v ktorých potravinách ho nájdeš najviac.
Čo je to vitamín C?
Vitamín C je kyselina L-askorbová alebo E300. Je to vitamín patriaci do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je citlivý na teplo a oxidáciu a preto každé tepelné spracovanie to znamená že konzervovanie alebo sušenie potravín obsahujúce Vitamínu C spôsobuje jeho úbytok. Ak si chcete odložiť ovocie či zeleninu na neskôr a chcete zachovať maximum vitamínu C, zamrazte ho.
Aké su benefity Vitamínu C na ľudské telo?
Vitamín C je všestranný vitamín, ktorý pozitívne účinkuje takmer na celé telo. Vitamín C je prospešný napríklad:
- pre zdravie očí,
- pomáha udržiavať pevnosť ciev,
- podporuje rast kostí a zubov,
- pri prechladnutí a chorobách dýchacích ciest,
- podporuje vznik kolagénu (ktorý je dobrý pre vlasy, pokožku a nechty),
- pomáha znižovať krvný tlak,
- pomáha zmierňovať úbytok chrupavky,
- spolu s vitamínom E pomáha predchádzať spáleniu kože,
- znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,
- stimuluje tvorbu bielych krviniek a posilňuje imunitu tela,
- odstraňuje z tela škodlivé voľné radikály,
- pri liečení kožných ochorení,
- podporuje vstrebávanie železa,
- je potrebný pre tvorbu neurotransmiterov,
- znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi,
- potláča symptómy osteoartritídy.
Optimálna denná dávka
Odporúčaná denná dávka (RDA) pre dospelého človeka je 75-90 miligramov. Fajčiari by mali prijať o 35 mg na deň viac a kojace matky by mali prijať denne aspoň 120 mg. Avšak, aj výrazne vyššie dávky (500-2 000 mg) na deň majú svoje opodstatnenie a sú úplne bezpečné. Zvýšený príjem vitamínu C by sme mali mať najmä v zimných mesiacoch, keď mame slabšiu imunitu a je väčšia šanca vzniku ochorenia a pri zvýšenej fyzickej záťaži.
Vitamín C je vhodné prijímať spolu so železom, síce to nepomôže nijako príjmu vitamínu C, ale naopak, pomôže to vstrebávaniu železa. Vitamín C premieňa ťažšie vstrebateľnú formu železa na inú formu, ktorú ľahšie absorbuje naše telo.
Pri nedostatočnom príjme vitamínu C sa môžu prejaviť príznaky ako napríklad:
- problémy so zubami - opuchy, kazy, krvácajúce ďasná,
- slabé hojenie rán a nedostatočná obrana pred infekciami,
- žalúdočné problémy,
- spomalenie rastu,
- vysúšanie pokožky,
- oslabenie kostí,
- vznik deformít kĺbov.
Čo sa stane ak príjímate nadbytok vitamínu C? Po prijatí vysokej dávky Vitamínu C môže dôjsť k žalúdočným problémom, ale všetko, čo z nej telo nevyužije vylúči obličkami.
V ktorých potravinách sa nachádza najviac vitamínu C?
Možno aj vám Vaša mamička opakovala, aby ste si dali pomaranč alebo mandarínku, lebo obsahujú vitamíny. Citrusové ovocie ich rozhodne obsahuje, takže s chuťou do toho. Nezabudnite ani na:
- šípky,
- ružičkový kel,
- brokolica,
- paprika,
- pomaranč,
- limetka,
- karfiol,
- mrkva,
- chilli papričky,
- chren,
- tymian,
- kiwi,
- čierne ríbezle,
- brusnice,
- jahody.