Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 07.02.2023 13:28:30
- Prečítané: 1296
Vyskúšajte chutný a zdravý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom, ktorý vás nakŕmi na dlhý čas. Servírujte ho spolu s nivou, sušenými paradajkami, avokádom alebo vašou obľúbenou zdravou pomazánkou. Je vynikajúci! Vďaka ľanovej múke obsahuje veľa vlákniny a bielkovín a len veľmi málo tuku. Ak máte radi vôňu domáceho chleba, tento recept by ste mali skúsiť.
Prečo je ľanová múka zdravá?
Ľanová múka sa vyrába z ľanových semien, pričom sa z nich za studena extrahuje olej a zvyšok sa mleje na jemnú múku. Táto múka je bohatým zdrojom bielkovín, čo ocenia najmä vegáni, vegetariáni a športovci. Je vhodná na pečenie sladkých aj slaných jedál a zahusťovanie, pretože absorbkuje veľa vody a tukov. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak ju použijete v kombinácii s inou múkou. Samostatne sa môže použiť napríklad na výrobu ľanového chleba. Táto múka sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny, omega 3 mastných kyselín a fytoestrogénov. Avšak konzumácia veľkého množstva ľanovej múky môže mať preháňacie účinky, preto sa odporúča aj pri liečbe zápchy.
100g múky obsahuje asi: 275 kcal, 26g bielkovín, 2g sacharidov, 40g vlákniny, 17g tuku.
Nemusíte váhať a pripravte si tento jednoduchý celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom. 1 šálka = 250 ml.
Nutričné hodnoty
Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom | ||
Počet dávok: 8 | ||
Nutričné hodnoty | 1 dávka | % DV * |
Energetická hodnota | 690 kJ / 165 KCal | |
Tuky | 3 g | |
Sacharidy | 23 g | |
Bielkoviny | 8 g | |
Vláknina | 7 g | |
*% DV - denná dávka nebola stanovená |
Zloženie
- 2,5 hrnčeka celozrnnej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
- 1 hrnček ľanovej múky
- 1 hrnček teplej vody
- 1 ČL morskej soli
- 1 ČL rozmarínu
Na kvások
- ½ hrnčeka teplej vody
- 1 PL instantného droždia
- 1 ČL trstinového cukru
Spôsob prípravy
Čas prípravy: 145 minút
Výdatnosť: 8 krajcov
Kalória: 690 kJ / 165 KCal
- Pripravíme si kvások miešaním teplé vody, trstinového cukru a instantného droždia v veľkej mise.
- Necháme kvások odstáť 5 minút na teplom mieste.
- Pridáme ostatné suroviny do napučaného kvásku a dobre vymiesime cesto.
- Cesto necháme kysnúť 40 minút pod utierkou na teplom mieste.
- Potom cesto znova vymiesime a necháme kysnúť ešte ďalších 30 až 50 minút.
- Nakysnuté cesto uložíme na plech s papierom na pečenie v tvar bochníka, alebo ho dáme piecť v forme na chlieb.
- Pečieme chlieb 45 minút na teplote 180 stupňov, pričom dĺžku pečenia môžete prispôsobiť výkonnosti vášho rúry.