Zľavový kupón kód uplatní kód: SCITECPRO2023

Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom

  • Uverejnil: ScitecPro.sk
  • Zverejnené dňa: 07.02.2023 13:28:30
  • Prečítané: 856

Vyskúšajte chutný a zdravý domáci celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom, ktorý vás nakŕmi na dlhý čas. Servírujte ho spolu s nivou, sušenými paradajkami, avokádom alebo vašou obľúbenou zdravou pomazánkou. Je vynikajúci! Vďaka ľanovej múke obsahuje veľa vlákniny a bielkovín a len veľmi málo tuku. Ak máte radi vôňu domáceho chleba, tento recept by ste mali skúsiť.

Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom

Prečo je ľanová múka zdravá?

Ľanová múka sa vyrába z ľanových semien, pričom sa z nich za studena extrahuje olej a zvyšok sa mleje na jemnú múku. Táto múka je bohatým zdrojom bielkovín, čo ocenia najmä vegáni, vegetariáni a športovci. Je vhodná na pečenie sladkých aj slaných jedál a zahusťovanie, pretože absorbkuje veľa vody a tukov. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak ju použijete v kombinácii s inou múkou. Samostatne sa môže použiť napríklad na výrobu ľanového chleba. Táto múka sa vyznačuje vysokým obsahom vlákniny, omega 3 mastných kyselín a fytoestrogénov. Avšak konzumácia veľkého množstva ľanovej múky môže mať preháňacie účinky, preto sa odporúča aj pri liečbe zápchy.

100g múky obsahuje asi: 275 kcal, 26g bielkovín, 2g sacharidov, 40g vlákniny, 17g tuku.

Nemusíte váhať a pripravte si tento jednoduchý celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom. 1 šálka = 250 ml.

Nutričné hodnoty

Celozrnný chlieb s ľanovou múkou a rozmarínom
Počet dávok: 8
Nutričné hodnoty 1 dávka % DV *
Energetická hodnota 690 kJ / 165 KCal  
Tuky 3 g  
Sacharidy 23 g  
Bielkoviny 8 g  
Vláknina 7 g  
*% DV - denná dávka nebola stanovená

Zloženie

  • 2,5 hrnčeka celozrnnej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
  • 1 hrnček ľanovej múky
  • 1 hrnček teplej vody
  • 1 ČL morskej soli
  • 1 ČL rozmarínu

Na kvások

  • ½ hrnčeka teplej vody
  • 1 PL instantného droždia
  • 1 ČL trstinového cukru

Spôsob prípravy

Čas prípravy: 145 minút

Výdatnosť: 8 krajcov

Kalória: 690 kJ / 165 KCal

  • Pripravíme si kvások miešaním teplé vody, trstinového cukru a instantného droždia v veľkej mise.
  • Necháme kvások odstáť 5 minút na teplom mieste.
  • Pridáme ostatné suroviny do napučaného kvásku a dobre vymiesime cesto.
  • Cesto necháme kysnúť 40 minút pod utierkou na teplom mieste.
  • Potom cesto znova vymiesime a necháme kysnúť ešte ďalších 30 až 50 minút.
  • Nakysnuté cesto uložíme na plech s papierom na pečenie v tvar bochníka, alebo ho dáme piecť v forme na chlieb.
  • Pečieme chlieb 45 minút na teplote 180 stupňov, pričom dĺžku pečenia môžete prispôsobiť výkonnosti vášho rúry.
Späť na začiatok