Zľavový kupón kód uplatní kód: SCITECPRO2024

Domáce lokše bez lepku

  • Uverejnil: ScitecPro.sk
  • Zverejnené dňa: 28.01.2023 15:48:06
  • Prečítané: 1732

Tento recept vám ukáže, ako pripraviť chutné a rýchlo vypracované lokše bez lepku. Vynikajúce sú napríklad ako príloha k hustej fazuľovej polievke alebo ako wrap ktorý si môžete naplniť obľúbenou náplňou a využiť ho na spôsob tortilly.

Domáce lokše bez lepku

Z receptu odporúčam nevynechávať žiadnu surovinu, každá v ňom totiž hraje dôležitú úlohu. Základ cesta tvorí ryžová a kukuričná múka, spolu so zemiakovým škrobom. Psyllium spolu s vodou vytvorí hustý gél ktorý zabezpečí, že bezlepkové cesto bude držať krásne pokope.

Z cesta vyšli 3 lokše, takže ak si želáte pripraviť ich viac, pokojne si suroviny znásobte. Hotové lokše si môžete potrieť prelisovaným cesnakom s trochou oleja, mňam! Skvelé sú napríklad ako príloha k fazuľovej polievke alebo ako wrap, ktorý si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou (najviac sa mi k nim hodí mäsitá náplň). Tak dobrú chuť, verím, že vás recept poteší.

Tieto lokše chutia najlepšie čerstvé, no vydržia vám 2 - 3 dni, odporúčam skladovať ich v uzatvárateľnom sáčku. Na druhý deň ich ohrejte na panvici tak, že ich pokropíte trochou vody.

Nutričné hodnoty

Domáce lokše bez lepku
Počet dávok: 10
Nutričné hodnoty 1 dávka % DV *
Energetická hodnota 794 kJ / 190 KCal  
Tuky 5 g  
Sacharidy 31 g  
Bielkoviny 3 g  
Vláknina 3 g  
*% DV - denná dávka nebola stanovená

Zloženie

  • 150 ml teplej vody
  • 8 g psyllia (nahrubo mleté)
  • 60 g bielej ryžovej múky
  • 35 g zemiakového škrobu
  • 25 g kukuričnej múky
  • 15 ml ľubovoľného oleja
  • ½ ČL soli

Spôsob prípravy

Čas prípravy: 20 minút

Výdatnosť: 3 kusy

Kalória: 794 kJ / 190 KCal

  • Najprv si v malom kastróle zmiešajte psyllium s teplou vodou a nechajte odstáť, zatiaľ čo pracujete s múkami.
  • Vo veľkom hrnci zmiešajte ryžovú a kukuričnú múku, zemiakový škrob a soľ.
  • Potom do múk pridajte gél z psyllia, ktorý ste si pripravili a 15 ml oleja.
  • Dôkladne premiesajte cesto rukami a nechajte ho odpočívať ešte 3 minúty.
  • Medzitým si zohrejte panvicu. Môžete ju potrieť trochou oleja, aby boli lokše jemnejšie.
  • Z cesta vytvorte 3 tenké placky, čo môžete urobiť pomocou valčeka alebo ručne.
  • Opečte placky na panvici na vysokom stupni, cca 1 minútu z každej strany, kým sú zlatisté.
  • Ak sa jedna strana pečie dlhšie ako minútu, zvyšte teplotu a ak sa rýchlo pripečú, znížte ju.
Späť na začiatok