Domáce lokše bez lepku
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 28.01.2023 15:48:06
- Prečítané: 1732
Tento recept vám ukáže, ako pripraviť chutné a rýchlo vypracované lokše bez lepku. Vynikajúce sú napríklad ako príloha k hustej fazuľovej polievke alebo ako wrap ktorý si môžete naplniť obľúbenou náplňou a využiť ho na spôsob tortilly.
Z receptu odporúčam nevynechávať žiadnu surovinu, každá v ňom totiž hraje dôležitú úlohu. Základ cesta tvorí ryžová a kukuričná múka, spolu so zemiakovým škrobom. Psyllium spolu s vodou vytvorí hustý gél ktorý zabezpečí, že bezlepkové cesto bude držať krásne pokope.
Z cesta vyšli 3 lokše, takže ak si želáte pripraviť ich viac, pokojne si suroviny znásobte. Hotové lokše si môžete potrieť prelisovaným cesnakom s trochou oleja, mňam! Skvelé sú napríklad ako príloha k fazuľovej polievke alebo ako wrap, ktorý si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou (najviac sa mi k nim hodí mäsitá náplň). Tak dobrú chuť, verím, že vás recept poteší.
Tieto lokše chutia najlepšie čerstvé, no vydržia vám 2 - 3 dni, odporúčam skladovať ich v uzatvárateľnom sáčku. Na druhý deň ich ohrejte na panvici tak, že ich pokropíte trochou vody.
Nutričné hodnoty
Domáce lokše bez lepku | ||
Počet dávok: 10 | ||
Nutričné hodnoty | 1 dávka | % DV * |
Energetická hodnota | 794 kJ / 190 KCal | |
Tuky | 5 g | |
Sacharidy | 31 g | |
Bielkoviny | 3 g | |
Vláknina | 3 g | |
*% DV - denná dávka nebola stanovená |
Zloženie
- 150 ml teplej vody
- 8 g psyllia (nahrubo mleté)
- 60 g bielej ryžovej múky
- 35 g zemiakového škrobu
- 25 g kukuričnej múky
- 15 ml ľubovoľného oleja
- ½ ČL soli
Spôsob prípravy
Čas prípravy: 20 minút
Výdatnosť: 3 kusy
Kalória: 794 kJ / 190 KCal
- Najprv si v malom kastróle zmiešajte psyllium s teplou vodou a nechajte odstáť, zatiaľ čo pracujete s múkami.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte ryžovú a kukuričnú múku, zemiakový škrob a soľ.
- Potom do múk pridajte gél z psyllia, ktorý ste si pripravili a 15 ml oleja.
- Dôkladne premiesajte cesto rukami a nechajte ho odpočívať ešte 3 minúty.
- Medzitým si zohrejte panvicu. Môžete ju potrieť trochou oleja, aby boli lokše jemnejšie.
- Z cesta vytvorte 3 tenké placky, čo môžete urobiť pomocou valčeka alebo ručne.
- Opečte placky na panvici na vysokom stupni, cca 1 minútu z každej strany, kým sú zlatisté.
- Ak sa jedna strana pečie dlhšie ako minútu, zvyšte teplotu a ak sa rýchlo pripečú, znížte ju.