Zľavový kupón kód uplatní kód: SCITECPRO2024

Fit francúzske zemiaky

  • Uverejnil: ScitecPro.sk
  • Zverejnené dňa: 22.03.2022 17:16:52
  • Prečítané: 4854

Kto by nemiloval zapekané francúzske zemiaky pravá klasika, toto chutné a jednoduché jedlo každá domácnosť pripravuje podľa vlastného receptu a chuti.

Tradičný francúszky recept neobsahuje vajcia, ak však chcete, pridať ich môžete buď do zálievky alebo uvarené na tvrdo a nakrájané na menšie kúsky. V recepte môžete použiť šunku, alebo aj uvarené mäso. V prípade záujmu však môžete mäso úplne vynechať, prípadne ho nahradiť za obľúbenú zeleninu.

Po dopečení majú byť zemiaky po zapichnutí vidličky mäkké a zálievka má byť ešte trochu riedka. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky zemiakov, veľkosti formy či vlastností rúry, takže v niektorých prípadoch je možné, že bude treba zemiaky piecť dlhšie.

Fit francúzske zemiaky

Tieto fit francúzske zemiaky sú najlepšie na druhý deň, po odležaní v chladničke, kedy ešte viac zatuhnú.

Nutričné hodnoty

Fit francúzske zemiaky
Počet dávok: 5
Nutričné hodnoty 1 dávka % DV *
Energetická hodnota 2 322 kJ / 555 KCal  
Sacharidy 61 g  
Vláknina 10 g  
Bielkoviny 33 g  
Tuky 15 g  
*% DV - denná dávka nebola stanovená

Zloženie

Zemiaky

  • 2 kg zemiakov
  • 300 g prosciutta (alebo kvalitnej šunky či mäsa)

Na zálievku

  • 300 g min. 3% bieleho jogurtu
  • 200 ml mlieka
  • 250 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • bazalka/petržlenová vňať
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia

Spôsob prípravy

Čas prípravy: 140 minút

Výdatnosť: 5 porcie

Kalória: 2 322 kJ / 555 KCal

  • Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
  • V mise si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady.
  • Do zapekacej misy (o veľkosti zhruba 30 x 25 cm) následne vrstvíme zemiaky a nakrájané prosciutto (alebo šunku či tepelne upravené mäso), pričom každú vrstvu zemiakov zalejeme trochou zálievky.
  • Francúzske zemiaky zakryjeme prepichnutým alobalom a pečieme 1,5 až 2 hodiny pri 180 stupňoch, dokým nie sú zemiaky zmäknuté.
  • Na záver môžeme misu odokryť a zapiecť vrch zemiakov do zlatista.
Späť na začiatok