Fit francúzske zemiaky
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 22.03.2022 17:16:52
- Prečítané: 4854
Kto by nemiloval zapekané francúzske zemiaky pravá klasika, toto chutné a jednoduché jedlo každá domácnosť pripravuje podľa vlastného receptu a chuti.
Tradičný francúszky recept neobsahuje vajcia, ak však chcete, pridať ich môžete buď do zálievky alebo uvarené na tvrdo a nakrájané na menšie kúsky. V recepte môžete použiť šunku, alebo aj uvarené mäso. V prípade záujmu však môžete mäso úplne vynechať, prípadne ho nahradiť za obľúbenú zeleninu.
Po dopečení majú byť zemiaky po zapichnutí vidličky mäkké a zálievka má byť ešte trochu riedka. Dĺžka pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky zemiakov, veľkosti formy či vlastností rúry, takže v niektorých prípadoch je možné, že bude treba zemiaky piecť dlhšie.
Tieto fit francúzske zemiaky sú najlepšie na druhý deň, po odležaní v chladničke, kedy ešte viac zatuhnú.
Nutričné hodnoty
Fit francúzske zemiaky | ||
Počet dávok: 5 | ||
Nutričné hodnoty | 1 dávka | % DV * |
Energetická hodnota | 2 322 kJ / 555 KCal | |
Sacharidy | 61 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bielkoviny | 33 g | |
Tuky | 15 g | |
*% DV - denná dávka nebola stanovená |
Zloženie
Zemiaky
- 2 kg zemiakov
- 300 g prosciutta (alebo kvalitnej šunky či mäsa)
Na zálievku
- 300 g min. 3% bieleho jogurtu
- 200 ml mlieka
- 250 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- bazalka/petržlenová vňať
- ½ ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
Spôsob prípravy
Čas prípravy: 140 minút
Výdatnosť: 5 porcie
Kalória: 2 322 kJ / 555 KCal
- Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
- V mise si zmiešame všetky suroviny na zálievku dohromady.
- Do zapekacej misy (o veľkosti zhruba 30 x 25 cm) následne vrstvíme zemiaky a nakrájané prosciutto (alebo šunku či tepelne upravené mäso), pričom každú vrstvu zemiakov zalejeme trochou zálievky.
- Francúzske zemiaky zakryjeme prepichnutým alobalom a pečieme 1,5 až 2 hodiny pri 180 stupňoch, dokým nie sú zemiaky zmäknuté.
- Na záver môžeme misu odokryť a zapiecť vrch zemiakov do zlatista.