Fit lasagne so zeleninou
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 07.03.2022 20:50:54
- Prečítané: 3101
Tieto jednoduché lasagne so zeleninou určite patria medzi moje najobľúbenejšie jedlá na obed a večeru, najmä keď sa neviem rozhodnúť, čo navariť na niekoľko dní dopredu. Za pár minút si totiž vyrobíte 7 veľkých porcií jedla, na ktorom si 100% všetci pochutíte.
Zeleninové lasagne sú totiž oproti klasike diétnejšie, obsahujú viac vlákniny a menej tuku, zatiaľ čo sú poriadne sýte. Pýtate sa, prečo je to tak, jednoducho povedané, fit lassagne obsahuje veľa zeleniny, ktorá dá jedlu objem, no zároveň obsahuje málo kalórií. Ako druhú vychytávku som vyskúšala urobiť tieto lasagne dietnejšími vďaka použitiu morčacieho mäsa. Hovädzie mäso je v nich veľmi chutné, avšak obsahuje oveľa viac tuku. Ak vám však nejaký ten tuk v jedle navyše nevadí, môžete použiť polovicu morčacieho a polovicu hovädzieho mäsa, alebo si ich pripraviť rovno s hovädzím.
Namiesto bešamelovej omáčky používam syr ricottu, ktorý chutí v lasagniach priam úžasne a určite vám túto verziu odporúčam skúsiť.
Tieto jednoduché zeleninové lasagne si so sebou môžete zabaliť aj do práce. Cestoviny na lasagne kúpite v každom väčšom supermarkete alebo možete aj sám doma jednoducho spraviť. Aby sa upiekli domäkka, odporúčam ich pred vrstvením buď predvariť vo vode, alebo každú vrstvu poliať dostatočným množstvom šťavy z mäsovo-zeleninovej plnky.
Nutričné hodnoty
Fit lasagne so zeleninou | ||
Počet dávok: 7 | ||
Nutričné hodnoty | 1 dávka | % DV * |
Energetická hodnota | 2 510 kJ / 600 KCal | |
Sacharidy | 67 g | |
Vláknina | 7 g | |
Bielkoviny | 44 g | |
Tuky | 17 g | |
*% DV - denná dávka nebola stanovená |
Zloženie
- 500 g celozrnné cestovín na lasagne
- 1 kg mletého morčacieho mäšo (prípadne hovädzieho mäso zo stehien)
- 1 nastrúhaná mrkva
- 2 menšie baklažány
- 1 cibuľa
- 1 cuketa
- 1 PL olivového oleja
- 500 g paradajkového pyré/pasty
- 250 g ricotty
- 1 PL oregána
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
Spôsob prípravy
Čas prípravy: 55 minút
Výdatnosť: 7 porcie
Kalória: 2 510 kJ / 600 KCal
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej a zľahka na ňom opražíme nadrobno nasekanú cibuľu.
- Pridáme mleté mäso a miešame približne 2 minúty.
- Potom do hrnca pridáme aj nakrájaný baklažán, cuketu a mrkvu. Opäť chvíľu miešame.
- Následne pridáme koreniny a soľ, dobre zamiešame a potom primiešame aj paradajkové pyré.
- Mäsovo-zeleninovú zmes varíme za občasného miešania okolo 15 minút. Po dovarení by nám mala na spodku ostať aj nejaká šťava.
- Na spodok sklenenej zapekacej formy (s rozmermi okolo 35x25 cm) poukladáme zopár plochých cestovín na lasagne.
- Na cestoviny navrstvíme časť mäsovo-zeleninovej zmesi (aj s časťou šťavy - tá totiž zabezpečí, že sa cestoviny upečú domäkka).
- Na túto vrstvu poukladáme zopár lyžičiek ricotty.
- Obložíme opäť cestovinami a ďalej vrstvíme, až kým sa nám suroviny neminú.
- Ak cestoviny nepredvárate, tak vrch lasagní odporúčam zakončiť mäsovo-zeleninovou plnkou, cestoviny na vrchu by sa neupiekli domäkka.
- Navrstvené lasagne pečieme 40-45 minút pri 180 stupňoch.