Jednoduchý cesnakový flatbread bez lepku
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 28.01.2023 16:22:44
- Prečítané: 1718
Skúste tento jednoduchý cesnakový flatbread bez lepku - je to tenké nadýchané cesnakové pečivo, ktoré si zamilujete. Perfektný je ako desiata, večera či pohostenie pre návštevu. Recept je veľmi rýchly a jednoduchý a poteší všetkých nadšencov cesnakových jedál. Okrem toho ponúka aj vysoký obsah bielkovín (až 26 g na ½ pečiva) a nájdeme v ňom aj nezanedbateľný obsah vlákniny. Vychutnajte si ho samostatne alebo k dobrému domácemu šalátu.
Tento flatbread nie je placka, no skôr tenké nadýchané pečivo, ktoré sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. V tomto recepte vám ukážem jeho cesnakovú verziu, ktorá je doslova návyková. Ak vám záleží na tom, aby bol recept bez lepku, uistite sa že používate prášok do pečiva, ktorý neobsahuje lepok. Okrem cícerovej múky môžete použiť aj mandľovú, alebo inú bezlepkovú múku podobnej štruktúry. Každá surovina v tomto recepte má svoju funkciu, preto okrem zmeny druhu múky neodporúčam veľmi improvizovať.
Z uvedených surovín vám vyjdú 2 sýte porcie, pričom každá porcia obsahuje cca 300 kcal. K tomuto cesnakovému pečivu sa hodí aj domáci šalát. Cesnakový flatbread sa k nim neskutočne hodí a zároveň hravo nahradí klasické pečivo.
Nutričné hodnoty
Jednoduchý cesnakový flatbread bez lepku | ||
Počet dávok: 10 | ||
Nutričné hodnoty | 1 dávka | % DV * |
Energetická hodnota | 1338 kJ / 320 KCal | |
Tuky | 15 g | |
Sacharidy | 18 g | |
Bielkoviny | 26 g | |
Vláknina | 5 g | |
*% DV - denná dávka nebola stanovená |
Zloženie
- 60 g cícerovej múky (alebo mandľovej či akejkoľvek inej múky)
- 1 M vajce
- 60 g cream cheese light
- 80 g strúhanej mozzarelly
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL (3 g) mletého psyllia
- 2 PL (15 g) strúhaného parmezánu
- 4 strúčiky cesnaku
- korenie na pizzu alebo provensálske korenie
- 50 ml vody
Spôsob prípravy
Čas prípravy: 25 minút
Výdatnosť: 2 porcie
Kalória: 1338 kJ / 320 KCal
- Do misky zmiešame cícerovú múku, mleté psyllium, prášok do pečiva a soľ.
- Pridáme vajce, vodu, nastrúhanú mozzarellu, cream cheese a dôkladne zamiešame.
- Z cesta vytvoríme placku o tlaku asi 1 cm na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na vrch cesta posypeme prelisovaný cesnak, parmezán a dochutíme korením na pizzu alebo provensálskym korením.
- Pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov (s horným a dolným ohrevom) až kým nie je zlatistá.