Čo je to gainer
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 20.09.2020 12:26:38
- Prečítané: 77483
Gainer znamená rýchly nárast telesnej hmotnosti a masívnej svalovej hmoty. Obsahuje všetky potrebné látky, vitamíny a minerály na stavbu a regeneráciu svalovej hmoty. Používajú ho predovšetkým začínajúci športovci.
Gainer, podobne ako proteín, je koncentrovaný zdroj bielkovín, sacharidov a tukov, len v odlišnom pomere. Proteín obsahuje minimálne 50 až 100 gramov bielkovín, gainer väčšinou len do 30 g bielkovín. Sacharidy tvoria 60-70% z celkového obsahu gaineru, zbytok tvoria tuky a ostatné prímesi. Energia v gaineroch pochádza z veľkej časti z kvalitných Polysacharidov a Maltodextrínov. Bielkoviny majú vyvážené aminokyselinové spektrum a nezaťažujú trávenie.
Každý tvrdo trénujúci alebo pracujúci potrebuje dostatok kalórií ku regenerácii a hypertrofii svalstva. Prijať množstvo energie z jedla ale nie je najlepšie. Kvalitný jedálny lístok je potrebné obohatiť doplnkami výživy, napríklad práve gainermi.
Užívať sa môžu:
- ako posledné jedlo pred tréningom;
- ako posledné jedlo dňa u ľudí, ktorí majú problémy s nárastom hmotnosti;
- po tvrdom intenzívnom tréningu, čo je najdôležitejše obdobie
Cvičením sa odčerpáva glykogén zo svalov. Preto je vhodné v rozmedzí 15-30 minút po ukončení tréningu dodať telu potrebné sacharidy. S gainerom sa telo zregeneruje a hmotnosť i svalstvo bude rásť.
Gainery sú určené pre športovcov, ktorí majú veľký energetický výdaj (hokejisti, siloví športovci alebo "bojovníci") a podporujú tým svoj tréningový proces. Gainery užívajú aj mladí ľudia, ktorý sa venujú posilňovaniu a snažia sa "nabrať".
Pre rôzne typy ľudí sú vhodné aj rôzne gainery. Najlepší gainer je ten, ktorý dokáže splniť predpísaný denný kalorický príjem. Kto chce mať v strave viac bielkovín, vyberie si gainer s obsahom bielkovín od 20 do 30%. Typ, ktorý priberá veľmi ťažko, si vyberie efektívnejšie gainery s nižším obsahom proteínov. Pridaním gaineru do jedálneho lístka každý zaznamená posun v napredovaní a náraste novej svalovej hmoty.