Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke
- Uverejnil: ScitecPro.sk
- Zverejnené dňa: 03.10.2021 16:10:16
- Prečítané: 5202
Pochutnajte si na tejto vynikajúcej dusenej treske s citrónovo-cesnakovou omáčkou a pečenými zelerovými hranolkami. Jedlo má vysoký obsah bielkovín a na druhej strane nízky podiel sacharidov a kalórií. Navyše je bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, a to najmä: vitamíny B skupiny, selén, fosfor, mangán, horčík, niacín, kyselinu listovú a vitamíny E a vitamíny A. Pre milovníkov rýb je tento recept perfektným tipom na zdravý a diétny obed alebo večeru.
Treska patrí pre svoje chuťové vlastnosti k jedným z najobľúbenejších druhov rýb, má nízku kalorickú hodnotu a je bohatá na Omega 3 mastné kyseliny. V prípade, že tresku neviete zohnať netrápte sa, môžete ju jednoducho nahradiť napríklad lososom či lokálnym druhom rýb.
Domáce zelerové hranolky ako príloha zase hravo nahradia klasické zemiakové hranolky - sú dokonca pečené a nepotrebujete k nim ani veľké množstvo oleja. Jedlo má teda podstatne nižšiu kalorickú hodnotu a určite sa po ňom budete cítiť ľahko a fit 🙂
Táto dusená treska so zelerovými hranolkami je vynikajúca a určite ju odporúčam vyskúšať.
Nutričné hodnoty
Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke | ||
Počet dávok: 3 | ||
Nutričné hodnoty | 1 dávka | % DV * |
Energetická hodnota | 1540 kJ / 368 KCal | |
Tuky | 12 g | |
Sacharidy | 7 g | |
Bielkoviny | 50 g | |
Vláknina | 6 g | |
*% DV - denná dávka nebola stanovená |
Zloženie
Na rybu
- 600 g tresky
- 2 PL masla
- 1 citrón (šťava + kôra)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL horčice
- 1-2 PL sójovej omáčky
- petržlenová vňať
Na zelerové hranolky
- 1 kg zeleru
- 1 ČL morskej soli
- ½ ČL mletej papriky
- ½ ČL majoránky
- 1 PL olivového oleja
Spôsob prípravy
Čas prípravy: 65 minút
Výdatnosť: 3 porcie
Kalória: 1540 kJ / 368 KCal
- Zeler očistíme a nakrájame na tenšie hranolčeky.
- Vo veľkej miske si pripravíme marinádu na hranolky zmiešaním olivového oleja, korenín a soli.
- Následne do misky pridáme nakrájané hranolčeky a dôsledne ich v marináde obalíme.
- Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 40 až 50 minút pri 220 stupňoch do chrumkava, pričom ich po 20 minútach otočíme na druhú stranu.
- Medzičasom si v hlbokej panvici pripravíme tresku. Na rozpálené maslo pridáme prelisované strúčiky cesnaku, horčicu, citrónovú šťavu a kôru, sójovú omáčku a následne na panvicu poukladáme tresku.
- Panvicu zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minút na slabom plameni do mäkka. Ak treba, podlejeme trochou vody.
- Nakoniec rybu posypeme petržlenovou vňaťou.
- Rybu servírujeme s upečenými zelerovými hranolkami, poliatu vzniknutou omáčkou a môžeme ju doplniť aj o svieži šalát.