Zľavový kupón kód uplatní kód: SCITECPRO2021

Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke

  • Uverejnil: ScitecPro.sk
  • Zverejnené dňa: 03.10.2021 16:10:16
  • Prečítané: 699

Pochutnajte si na tejto vynikajúcej dusenej treske s citrónovo-cesnakovou omáčkou a pečenými zelerovými hranolkami. Jedlo má vysoký obsah bielkovín a na druhej strane nízky podiel sacharidov a kalórií. Navyše je bohaté na množstvo vitamínov a minerálov, a to najmä: vitamíny B skupiny, selén, fosfor, mangán, horčík, niacín, kyselinu listovú a vitamíny E a vitamíny A. Pre milovníkov rýb je tento recept perfektným tipom na zdravý a diétny obed alebo večeru.

Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke

Treska patrí pre svoje chuťové vlastnosti k jedným z najobľúbenejších druhov rýb, má nízku kalorickú hodnotu a je bohatá na Omega 3 mastné kyseliny. V prípade, že tresku neviete zohnať netrápte sa, môžete ju jednoducho nahradiť napríklad lososom či lokálnym druhom rýb.

Domáce zelerové hranolky ako príloha zase hravo nahradia klasické zemiakové hranolky - sú dokonca pečené a nepotrebujete k nim ani veľké množstvo oleja. Jedlo má teda podstatne nižšiu kalorickú hodnotu a určite sa po ňom budete cítiť ľahko a fit 🙂

Táto dusená treska so zelerovými hranolkami je vynikajúca a určite ju odporúčam vyskúšať.

Nutričné hodnoty

Dusená treska na citrónovo-cesnakovej omáčke
Veľkosť 1 dávky: 1 porcia
Počet dávok: 3
Nutričné hodnoty 1 dávka (1 porcia) % DV *
Energetická hodnota 1540 kJ / 368 KCal  
Tuky 12 g  
Sacharidy 7 g  
Bielkoviny 50 g  
Vláknina 6 g  
*% DV - denná dávka nebola stanovená

Zloženie

Na rybu

  • 600 g tresky
  • 2 PL masla
  • 1 citrón (šťava + kôra)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL horčice
  • 1-2 PL sójovej omáčky
  • petržlenová vňať

Na zelerové hranolky

  • 1 kg zeleru
  • 1 ČL morskej soli
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL majoránky
  • 1 PL olivového oleja

Spôsob prípravy

Čas prípravy: 65 minút

Výdatnosť: 3 porcie

Kalória: 1540 kJ / 368 KCal

  • Zeler očistíme a nakrájame na tenšie hranolčeky.
  • Vo veľkej miske si pripravíme marinádu na hranolky zmiešaním olivového oleja, korenín a soli.
  • Následne do misky pridáme nakrájané hranolčeky a dôsledne ich v marináde obalíme.
  • Hranolčeky poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme ich 40 až 50 minút pri 220 stupňoch do chrumkava, pričom ich po 20 minútach otočíme na druhú stranu.
  • Medzičasom si v hlbokej panvici pripravíme tresku. Na rozpálené maslo pridáme prelisované strúčiky cesnaku, horčicu, citrónovú šťavu a kôru, sójovú omáčku a následne na panvicu poukladáme tresku.
  • Panvicu zakryjeme a rybu dusíme zhruba 10-15 minút na slabom plameni do mäkka. Ak treba, podlejeme trochou vody.
  • Nakoniec rybu posypeme petržlenovou vňaťou.
  • Rybu servírujeme s upečenými zelerovými hranolkami, poliatu vzniknutou omáčkou a môžeme ju doplniť aj o svieži šalát.
Späť na začiatok